trgovalska

TURŠČINA

Turčija ima bogato zgodovino in arhitekturo. Krasijo jo številne mošeje. Najbolj znani mošeji v Istambulu sta Modra mošeja in Hagia Sofia. 

Turki veljajo za odlične trgovce in njihove tržnice bazarji so vedno živahni. Zelo pomembna veščina je tudi barantanje ali pogajanje za ceno.

Nasılsın?  Kako si? 

Turščina se govori v Turčiji, kot drugi uradni jezik pa se uporablja na Cipru ter nekaterih okrajih v Makedoniji, Iraku, Romuniji in na Kosovu. Kot materni jezik jo poleg omenjenih držav priznavajo tudi v Bolgariji, Grčiji, Azerbajdžanu in Nemčiji.

Naj vas na tržnici ne prinesejo okoli, znanje turščine odpira vrata in srca domačinov.

Turška serija Moja boš je osvojila številna srca tudi slovenskih gledalk.

Turščina (turško Türkçe) je jezik, ki ga govori več kot 70 milijonov ljudi. Je uradni jezik v Turčiji in na Severnem Cipru, kot manjšinski jezik pa je prisotna v Makedoniji, Romuniji, Bosni in Hercegovini, Grčiji, Iraku in na Kosovu. Poleg tega turško govori več milijonov ljudi, ki so pripadniki turške diaspore po svetu, predvsem v Evropi, na Bližnjem vzhodu, v Avstraliji in Združenih državah Amerike.

Do tridesetih let prejšnjega stoletja je turščina vsebovala prevzete besede iz arabščine in perzijščine, zapisovali pa so jo v različici arabske pisave. Nato je ustanovitelj Turške republike Mustafa Kemal Atatürk uvedel latinico in novo turško abecedo, ki je sestavljena iz 29 črk, od tega 21 soglasnikov in 8 samoglasnikov. Cilj Atatürkove jezikovne reforme je bil ustvariti bližji odnos med pisavo in govorom: Benim adım Mustafa [benim adɯm Mustafa] (‘Moje ime je Mustafa’).

Turščina je altajski jezik in sodi v vejo turških jezikov. Med govorci turščine in drugih jezikov iz te veje (npr. azerbajdžanščino, turkmenščino) obstaja velika stopnja medsebojne razumljivosti.

 

 

Znanje turščine vam bo omogočilo razumevanje junakov turških nadaljevank, ki so v zadnjem času zelo popularne tudi med slovenskimi gledalci. Prav tako se boste lažje znašli na potovanjih v Turčijo in na Severni Ciper. Turčija je priljubljena turistična destinacija, saj jo vsako leto obišče več kot 30 milijonov tujih turistov. Država vas bo zagotovo pritegnila z zanimivo arhitekturo, okusno kulinariko, čudovitimi plažami in raznoliko pokrajino.

Na začetnem tečaju turščine A1 se bomo posvetili črkam in izgovorjavi, osnovnim frazam, učili se bomo, kako izražamo čas (ura, meseci, dnevi, odpiralni časi), pogovarjali se bomo o praznikih (bajram), posebnih dnevih, okolju (bolnišnica, šola, socialno okoje, delo), spoznali bomo  glagole v sedanjiku, pretekliku in prihodnjiku, kako razlikovati med besednimi vrstami (samostalnik, pridevnik, glagol), pogovarjali se bomo o državah in narodnostih, kontinentih, morjih, pa tudi o hobijih, načrtih in jezikih. Predstavili bomo različne družine, pisali pismo, izpolnili bomo obrazec za rezervacijo namestitve, izražali bomo želje, poimenovali bomo dele telesa in stvari v hiši, načrtovali bomo potovanja, kako spoznati prijatelje, se naučili postavljati vprašanja in vse to začinili s kulturnimi doživetji povezanimi z življenjem v Istanbulu in drugih krajih v Turčiji.

ONLINE

začetni tečaj A1.1

PON 19.00 - 21:15

nadaljevalni tečaj A2.1 

ČET 19:00 - 21:15

V ŽIVO

začetni tečaj A1.1 

SRE 19:00 - 21:15

cena: 40 ur 320 EUR 

Brezplačna predstavitvena ura bo zadnji teden januarja.

Obisk na predstavitveni uri ne pomeni, da se nato morate vpisati na tečaj. Radi bi vam samo podarili izkušnjo učenja turščine.

Učitelji

Yasemin

Talha

Ajša

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon

Poslovni račun: SI56 0510 0801 5614 761   

Matična št. 7148704000 

Davčna št. SI 31016499

© 2016 - 2020 ​Jezikovno Mesto